Det skånska familjeföretaget I.S. Plåt AB i Vellinge är experter på att tillverka komponenter och detaljer i framförallt rostfritt stål som används i produkter över hela världen. Nu tar företaget nästa kliv i utveckling av sin produktion och satsar på en helautomatisk tillverkningscell för skärning av plåt med fiberlaserteknik från AMADA med hög skärteknologi.

– Det är viktigt för oss att följa med i utvecklingen för vi vill fortsätta att vara i det främre ledet när det gäller kompetens inom tillverkningsprocesser som skärande bearbetning, plåtbearbetning och svetsning. Vi har och satsar på att ta in avancerade maskiner, vilket är ett måste eftersom vi vill fortsätta att stärka våra kunders lönsamhet och konkurrenskraft, säger vd Erik Ralvert och fortsätter;

– Det är också av yttersta vikt för oss att vara kompetensmässigt ledande inom våra arbetsområden. Det är till följd av detta som vi alltid ställer höga krav på kvalitén på alla produkter som lämnar verkstaden. Här finns en stor tillverkningserfarenhet av komplicerade detaljer med snäva toleranser. Med 2 400 kvm moderna produktionslokaler och medarbetare som har lång erfarenhet inom sina områden, har vår produktion resurser att ta hand om tillverkningsuppdrag av varierande svårighetsgrad, förklarar Erik Ralvert.

 Flexibilitet och automatisering blir nyckelord för framtidens tillverkningsprocesser och för att det i dagsläget är svårt att hitta personal. Så för att behålla konkurrenskraften och kunna växa handlar det om att hitta nya vägar med maskintekniken. Företaget ökar nu sin produktivitet samtidigt som man sparar på sin personal då robotinstallationer och ny teknik även ger bra ergonomiska lösningar.

– Vi har alltid investerat i avancerade maskiner för att hålla oss i teknisk framkant och vi har märkt att det är lättare att rekrytera, när det sprider sig ute på marknaden och branschen, som ser att vi satsar på maskinparken, det intresserar ingenjörer också, tillägger Erik Ralvert.


Oändliga möjligheter för varierad produktflora. Samarbetet mellan beredning och operatörer är viktigt.  
På fotot ser vi de dubbla materialtornen och plockrobot i bakgrunden och Simon Cesar tillsammans med maskinoperatör Gustav Heurlin.

Teknik- och kompetensutveckling sker kontinuerligt för här är operatörerna i centrum.

Det finns en tydlig trend ute bland tillverkningsindustrin och det handlar om att ha en ständig utveckling på sin agenda. Den trenden följer även verkstadsföretaget som vi besöker och skriver om idag. Man konkurrerar inte bara med en effektiv produktion utan det handlar också om att ha rätt teknik och rätt kompetens på sina medarbetare. Det handlar också mycket om att kunna mäta produktivitet och resultat. Att företagsledningen satsar kapital och investerar i den senaste produktionsutrustningen är idag ett måste och ett krav och här har I.S Plåt valt rätt väg. Nu bör det också sägas att konkurrenskraften ligger i en helhetslösning med målstyrda arbetssätt. Trycket ökar för varje dag att höja produktiviteten där kunderna idag kräver snabba leveranser, prissänkningar och förbättrad kvalitet.

– I och med att vi säljer tillverkning mätt i produktionstimmar, så har vi inte möjlighet att själva styra processerna och därmed behöver vi vara extra duktiga på effektiv planering, kommunikation, rätt maskinpark och att våra medarbetare har rätt kompetens, säger Erik Ralvert och tillägger,

– Det handlar om att ha en bra affärsidé och veta vad man är bra på och koncentrera sig på det som i vårt fall så handlar det om plåtbearbetning, skärande bearbetning och svetsning av rostfritt material, lite större detaljer som är kundanpassade och i lågvolymserier, gärna med snäva toleranser och arbetskrävande.

Ständig produktions- och teknikutveckling krävs när kunderna skärper tolerans- och kvalitetskraven.

Som sagts inget hokus pokus bakom framgångarna, utan mycket arbete och rejäla satsningar i maskiner och system och idag skall vi titta närmare på investeringarna i kantpressningen och en fiberlaserskärmaskin med rörskärningsfunktion.

Med på vårt möte är Pelle Nilsson, ansvarig maskinsäljare för AMADA på södra Sverige. Vi träffar återigen verkstadsägaren och visionären Erik Ralvert och Simon Cesar som är produktion- projekt- och kundansvarig för plåtavdelningen och med lång erfarenhet från plåtbearbetningens värld.

200 kvm produktionsyta, en fabrik i fabriken.

Per Nilsson maskinsäljare syd på AMADA Scandinavia ger oss input om maskintekniken.

– Framför oss här, har vi en av de senast lanserade maskinmodellerna – AMADA Regius 4020 9 kW – en fiberlaser med 3-axlig linjärdrift och fullt variabel strålstyrning, vilket ger en extremt snabb och pålitlig skärprocess. Variabel strålstyrning anpassar och optimerar laserstrålen efter olika material och tjocklekar av plåten. Det är en teknik som vi utvecklat tack vare att vi tillverkar vår egen fiberlaserkälla.

– AMADA har sedan tidigare haft lasermaskiner med linjärmotordrift på samtliga axlar, men Regius är den första som även har fullt variabel strålstyrning.  Utöver detta är maskinen utrustad med Laser Integration System (LIS), vårt nya övervakningssystem för säkrare och enklare handhavande. LIS är egentligen flera olika funktioner som tillsammans underlättar för operatören och automatiserar flera processer som både tar tid och som ofta innebär subjektiva bedömningar. Bland annat kontrolleras automatiskt dysan så att den inte är sliten eller skadad, då justeras eller byts den, systemet kollar också så att strålen är centrerad och korrekt fokuserad. En annan bra funktion i LIS är att skyddsglaset som skyddar skärlinsen kontrolleras och systemet varnar när det börjar bli alltför smutsigt av stänk. LIS ser faktiskt också till att skärningen kan återstarta om man haft oturen att skärhuvudet kolliderat med till exempel en detalj som ställt sig upp, vilket faktiskt kan hända även den bäste.

Vi har också möjlighet att hjälpa kunden via fjärrstyrning via V-Remote, något som är användbart när våra servicetekniker inte är på plats hos kunden men kan på detta vis lösa ett mindre bekymmer.

Man glömmer ofta bort en massa väldigt bra standardfunktioner när man pratar om nya maskiner som Regius. Man ska inte glömma att en laser från AMADA som standard har bland annat automatisk dysväxling, vattenkyld skärning, möjlighet till extra djup etsning, videoinspelning av skärprocessen, dörrar på både lång- och kortsida, skrotband och annat smått och gott.

– I vårt sortiment har vi maskiner med relativt låg effekt, helt enkelt för att vi anser att det inte behövs mer. Vi har egenutvecklade diodmoduler som är mycket kraftfulla, men rekommenderar ofta maskiner med låg effekt. I fallet med maskinen till IS Plåt var kraven på att uppnå väldigt låga RA-värden extremt höga och det gjorde att vi fick rekommendera en något högre effekt, även om vi övervägde även en med 6 kW effekt. Skulle det blivit nödvändigt så finns Regius även i en variant med 12 kW. Vi har de senaste åren sålt flera fiberlasermaskiner på den svenska marknaden, men ännu så länge har det räckt med 9 kW för våra kunder. 

Högteknologi bakom maskintekniken

Med den japanska maskinbyggarens unika Variable Beam Control som är en egenutvecklad teknik för fullt variabel strålstyrning, det nya Laser Integration System (LIS) – funktioner och utrustning för förenklad och driftsäker användning. Den extremt höga skärhastigheten och exakta precision som uppnås med fullt linjär drivteknik maximerar maskinens potential och minimerar stillestånd. Vanliga bearbetningsproblem undviks tack vare flera autonoma funktioner som automatisk strålcentrering och avancerad processövervakning, vilket möjliggör en övergång och utveckling till nästa nivå av laserbearbetning, berättar Per Nilsson maskinsäljare AMADA Scandinavia region syd.

– Automationslösningen är sammansatt i maskinsystemet som består av tre växelbord, AS LUL II som hanterar lastning och avlastning av plåtar till och från som i detta fall är den senaste utvecklingen av fiberlasermaskin, AMADA Regius 4020 9 kW, av FO-typ (flygande optik) och som lagrar både råmaterial och bearbetade plåtar i ett högt datoriserat system. Plockroboten AMADA TKL har speciella sugkoppar som gör det möjligt att hantera många olika slags material och tjocklekar. De två tornens lagringssystem har modulbyggda konfigurationer, vilket gör det möjligt för användaren att anpassa antalet paletter som i detta fall är 24, för råmaterial och bearbetat material, säger Per Nilsson.

Kostnad per detalj är i fokus

– Just in-time produktion är signifikativ för den flexibilitet AMADA har som norm. I och med den automatiska verktygsväxlingen är det enkelt att sticka emellan med akutkörningar. Många kan säkert intyga att den typen av snabba order är vanliga och att det inte är ovanligt att man kvickt måste köras fram ett antal detaljer som komplettering eller att en order har kort ledtid, säger Pelle.

Vi diskuterar också teknik- och kompetensutveckling. Det finns en tydlig trend ute bland tillverkningsindustrin och det handlar om att ha en ständig utveckling på sin agenda. Den trenden följer även verkstadsföretaget som vi besöker och skriver om idag. Man konkurrerar inte bara med en effektiv produktion utan det handlar också om att ha rätt teknik och rätt kompetens på sina medarbetare. Det handlar också mycket om att kunna mäta produktivitet och resultat. Att företagsledningen satsar kapital och investerar i den senaste produktionsutrustningen är idag snarare ett måste än ett krav och här har IS Plåt valt rätt väg. Nu bör det också sägas att konkurrenskraften ligger i en helhetslösning med målstyrda arbetssätt. Trycket ökar för varje dag att höja produktiviteten där kunderna idag kräver snabba leveranser, prissänkningar och förbättrad kvalitet.

– I och med att vi säljer tillverkningstimmar så har vi inte möjlighet att själva styra processerna och därmed behöver vi vara extra duktiga på effektiv planering, kommunikation, rätt maskinpark och att våra medarbetare har rätt kompetens, säger Erik Ralvert och tillägger,

– Det handlar om att ha en bra affärsidé och veta vad man är bra på och koncentrera sig på det som i vårt fall så handlar det om plåtbearbetning, skärande bearbetning och svetsning av rostfritt material, lite större detaljer som är kundanpassade och i lågvolymserier, gärna med snäva toleranser och arbetskrävande. Och nu har vi en komplett maskinpark, för som alla vet så är det svårt att säga nej till en kund.

Och med nya maskiner och allt fler kundorder så blåser det positiva vindar nere på skånska sydkusten.

– Vi var först i Europa med att installera den senaste hybridteknologin inom fiberlaser med både rör och planskärning i en och samma maskin från AMADA. Det innebär att vi kan jobba snabbare, effektivare och med lägre driftskostnader, säger Simon Cesar.
 
Förra investering som vi gärna uppmärksammar igen, då ämnet är intressant är en hybrid fiberlaser med rörskärningsfunktion som installerades 2018.

AMADA ENSIS 3015 RI är en planlaser med fiberlaserkälla som man på kort tid kan ställa om för att också bearbeta rör och profiler med hög precision i ett roterande index som består av två drivna chuckar. Fiberlaserns hjärta är den egenutvecklade och unika laserkällan på 3 kW. ENSIS 3015 Ri har variabel strålstyrning, vilket innebär att man helt automatiskt anpassar laserstrålens form efter det material och den plåttjocklek som bearbetas. Detta gör att man på ett optimalt vis utnyttjar fiberlaserns fördelar och egenskaper och kan producera med stor flexibilitet och lönsamhet. ENSIS-tekniken är unik för AMADA och ger kapacitet att bearbeta plåt upp till 25 mm med endast 3 kW effekt. Har man i sin produktion dessutom behov av att med hög precision bearbeta rör och profiler så är denna maskin en mycket bra lösning. Man ställer på någon minut om maskinen från plåtbearbetning till att därefter bearbeta upp till
6 meter långa rör och profiler.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here